Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry

O mnie - Smaczne, zdrowe... wyroby domowe

Temat: Poczytajcie nt. smacznej kanii
Czubajka czerwieniejąca jest grzybem jadalnym (choć nie tak smacznym, jak
czubajka kania).
www.grzyby.pl/gatunki/Macrolepiota_rachodes.htm
Jednak istnieją 2 odmiany czubajek czerwieniejących, które są trujące:
Macrolepiota rachodes var. bohemica (czubajka czerwieniejąca odmiana ogrodowa):
www.grzyby.pl/gatunki/Macrolepiota_rachodes_var._bohemica.htm
oraz Macrolepiota venenata.

"Czubajki: cechy rodzaju: Grzyby duże, mięsiste. Na trzonie znajduje się
ruchomy pierścień. Blaszki wolne. W Europie występuje około 10 gatunków i
prawie wszystkie są jadalne. Wyjątek stanowią czubajka czerwieniejąca odmiana
ogrodowa (Macrolepiota rachodes var. bohemica (Wich.) Bellu & Lanzoni) rosnąca
w parkach i ogrodach na miejscach bogatych w resztki organiczne, np. na
pryzmach kompostowych oraz drugi sobowtór czubajki czerwieniejącej -
Macrolepiota venenata, która od cz. czerwieniejącej różni się łuskami ułożonymi
promieniście, a nie koncentrycznie." Źródło:
grzyby.strefa.pl/Czubajka_czerwieniejaca.html
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,48886015,48886015,Poczytajcie_nt_smacznej_kanii.html





 

Powered by WordPress dla [O mnie - Smaczne, zdrowe... wyroby domowe]. Design by Free WordPress Themes.