grzybnią boczniaka

O mnie - Smaczne, zdrowe... wyroby domowe

Temat: boczniaki

do momentu, gdy się nie

okazało, że ta wiedźma go karmiła kanapkami z plackiem ziemniaczanym w
środku. :-)


Ja zawsze jadam placki ziemniaczane, z chlebem...;))


Ale naprawdę boczniaka nie nazwał bym ani erzacem, ani namiastką
schabowego - to po prostu inna potrawa, ino przygotowanie podobne. Chyba,
że
uznasz to jako schabowy dla wegetarianina. :-)


Wlasnie tak boczniaka traktuje...
Ni to grzyb, ni to co...

Almar


Źródło: topranking.pl/1170/boczniaki.php


Temat: Do jap


A może Leniwiec????

| Żubr? Bizon?


Boczniak.... taki fajny grzyb
MD

| Pozdrawiam
| Konop
| --
| Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.biznes.wgpw



Źródło: topranking.pl/1245/do,jap.php


Temat: Do jap


Dariusz wrote:

Konop napisał:

| MD wrote:
| Boczniak.... taki fajny grzyb
| MD

| Zrobiłem kiedys taki wskaznik o tej nazwie - patent pending :))))

to nie jest zatem patent pending a service mark (sm)


A pomysl i konstrucja? Dodam ze unikatowa...
Pozdrawiam
Konop


Źródło: topranking.pl/1245/do,jap.php


Temat: szukam stron www

Janusz <Jan@net.atr.bydgoszcz.plwrote in message



Wiem, że może się to wydać śmieszne, ale szukam stron na temat uprawy
boczniaka (to taki grzyb).
pliiiiisssss.
Tarlos


http://infoseek.icm.edu.pl/


Źródło: topranking.pl/1479/szukam,stron,php


Temat: szukam stron www
Piotr Gogolewski napisał:


W artykule <TIvR2.1428$O1.20@news.tpnet.pl,
agent(ka) "Pawel Wimmer" <pawel.wim@pckurier.plzeznał(a):
| Janusz <Jan@net.atr.bydgoszcz.plwrote in message
| | Wiem, że może się to wydać śmieszne, ale szukam stron na temat uprawy
| boczniaka (to taki grzyb).
| pliiiiisssss.
| Tarlos

| http://infoseek.icm.edu.pl/
Dokładnie. Czasem tak bywa iż jeśli korzystasz z sieci tpnetu to prędzej się
doczekasz wyrośnięcia boczniaka na monitorze niż wyplucia przez icmowskiego
infoseeka wyników wyszukiwania.


Jeśli dobrze pamiętam, ti ICM jest podpięty i do NASKU, i do TPNetu. A z
Infoseekiem PL to ostatnio rzeczywiście bywa różnie. Może 2.5 mln stron to
już za dużo do przeżucia?

Michał Jaskólski


Źródło: topranking.pl/1479/szukam,stron,php


Temat: jak się pozbyć wielkiego pnia?


Czy zasiedlenie tego pnia grzybnia boczniaka to wystarczajaco powazna
propozycja? Opienkow nie polecam bo sie moga rozlezc po ogrodzie.
Specjalistyczne firmy maja takie sprytne frezy do "dematerializacji" :))
pni
ale musialbys sprawdzic czy da sie do ciebie wjechac takim sprzetem.


Grzybki na mój gust niepewne i czasochłonne. Czy się mylę?
Wjechać się nie da niczym. Znaczy nie-rowerem można.


Źródło: topranking.pl/1558/jak,sie,pozbyc,wielkiego,pnia.php


Temat: pnie po scietych drzewach


----- Original Message -----
From: "Jacek" <jacbel@op.pl

Można zaszczepić takie pnie grzybnią BOCZNIAKA. Warunek jeden- musi być to
drewno LIŚCIASTE oraz w czasie lata trzeba te pnie podlewać.


Z iglastymi swietnie sobie radza opienki ale lepiej ich nie wpuszczac na
drzewa, ktore chcesz pozostawic
Tomek


Źródło: topranking.pl/1559/pnie,po,scietych,drzewach.php


Temat: Jak sprwdzic laser w CD-ROM


On Sat, 17 Nov 2001 18:12:45 +0100, Marek Lewandowski wrote:
| | On Fri, 16 Nov 2001 19:02:52 +0100, Marek Lewandowski wrote:
| | Sam napęd w szafce obok? ;-)

| W jednej szafce. Kiedys byly takie napedy dyskow - wielkosc pralki,
| moc 1kW, a czego polowa w napedach talerza i wentylatora, mechanizm
| glowicy - z 10kg, a czas dostepu ciagle rzedu 100ms ..

| Mam tachoprądnicę sprzężenia prędkości obrotowej talerzy z takiego dysku:
| 12cm średnicy, 2kg masy

W koncu to same zalety: duze kolo zamachowe powoduje stabilniejsze
obroty talerzy, a duza masa powoduje ze calosc nie przesuwa sie przy
byle ruchu glowic :-)


To tacho było zamontowane obok silnika i połączone z wałem paskiem
napędowym. Wyglądało na silniku jak grzyb boczniak na drzewie - żeby tak
metaformicznie opisać ;-)
Tak, że masa zamachowa to tam była w nadmiarze ;-)


Źródło: topranking.pl/1566/jak,sprwdzic,laser,w,cd,rom.php


Temat: Pytanie


Przyspieszy, ale nie w takim stopniu w jakim tego oczekujesz (zamiast 100
lat będziesz miał 95:). Powszechnym sposobem na roboty tego typu jest
frezowanie pniaków poniżej poziomu gruntu i ich zasypywanie. Są do tego
odpowiednie narzędzia.


Moja uwaga na ten temat- bardziej naturalna i szybsza: zaszczepić te topole
boczniakiem i zimówkami (z grzybnią boczniaka raczej nie ma problemu) boczniaki
poradzą sobie z tymi pniakami na pewno nie w 95 lat a np 10 :)
Pozdrawiam
Zenit
www.NaGrzyby.pl


Źródło: topranking.pl/1841/26,pytanie.php


Temat: Grzyby zimowe - a ja się boję!
Sława!

Wreszcie głos rozsadku...

A pozxatem czy my głodujemy, czy tez niektóre grzyby maja az tak wspaniały
smak,że skosztowac i umrzec?

NIe grzyby zbieramy dla przyjemnosci, dla przyjemnosci je ogladamy i tez dla
przyjemnosci je konsumujemy.

No co innego gdyby jakis grzyb był, a moze jest panaceum na jaks smiertelna
chorobe, wtedy warto byłoby zaryzykowac...

Natomiast ja jestem wychowany przezz matke wyrosła " w lesie" i zasada w tej
grzybiarskiej rodzinie było, ze zbieramy tylko to, co dobrze znamy.

Dlatego ja zbieram tylko grzyby siatkowe, kurki, kanie, nawet pieczarek lesnych
sie boje, za to opieńki sa pyszne, choc bardzo sterylnie z nimi wobec ogrodu...

Boczniaki wole ze sklepu, soplowki nigdy nie widziałem, podobnie smardzy co
smoki truja:))), za to szmaciaki uwielbiam...

NB ze smakiem zjadłem kanie, co podobno sa trujace, bo z ogrodu i z naszego
staroczeskiego Slaska...


Forum Słowiańskie
gg 1728585
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,309,54766949,54766949,Grzyby_zimowe_a_ja_sie_boje_.html


Temat: Szklarnia z zaciemnionym dachem.
Szklarnia z zaciemnionym dachem.
Doświadczyłem z urzędasami gdy przed laty budowałem przydomową szklarnię.
Pozwolenie, projekt, takie tam dyrdymały. Szklarenka w końcu stoi, kiedyś 90m
kw.) po obecnej zimie zmniejszona do 36m kw. Teraz chce zaciemnic dach,
(praktycznie zmienić popękane szkło na coś nie przepuszczające światło).
Zamierzam uprawiać dla siebie grzyby. Pytanie. Jest to szklarnia czy nowy
obiekt? Wg. mnie nic nowego, bo uprawiam boczniaka nadal w "szklarni"z dachem
przyciemnionym bo grzyb ten nie lubi słońca. Czy mam wszcząć procedurę o
pozwolenie budowlane. Fakt częściowej rozbiórki szklarni zgłosiłem.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,217,38534957,38534957,Szklarnia_z_zaciemnionym_dachem_.html


Temat: jak?
tak jak kurki, maslaki, podgrzybki i boczniaki i .
pieczarki! :-)

na oliwie z masłem mozesz 1) podsmażyć/zeszklić troche cebulki i czosnku, 2)
bez cebulki i czosnku... w każdym razie na oliwie z masłem rozgrzanej wrzucasz
grzyby i przesmażasz. Solisz i pieprzysz. Potem zaraz one puszczą soki i zaczną
się podduszać, więc podduszasz je. A potem bierzesz 18% śmietane jak uznasz ze
sie poddusiły i dodajesz na patelnie lub rondel. 1) mozesz tylko ze świeżym
pieprzem;
2) mozesz z koperkiem - każdy grzyb lubi koperek w śmietanie;
3) możesz z imbirem, kaparami, oliwkami - to już amatorska jazda:-)
Jeszcze chwile dusisz, lekko mieszając.
Here we are:-))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25591589,25591589,jak_.html


Temat: czy tilapia to taki sam syf jak panga?
Zadziwiające, jak na forum zrobiło się gorąco dzięki pangom i tilapiom, zupełnie
tak, jak na moim wątku o kolejnym chwaście w polskiej kuchni, kapuście pekińskiej.

Ludzie bronią z wielką zaciekłością produktów, które są bezsmakowe, które udają
to, czym być by chciały. Ludzie jedzą niby-ryby, które nie smakują jak ryby,
jedzą kapustę pekińską zamiast sałat, piją piwo, które smakuje jak mydło.

Ktoś musi powiedzieć społeczeństwu, więc poświęcam się i mówię to ja, iż pewne
kulinarne dogmaty trzeba przyjąć za pewnik. Oto należy przyjąć do wiadomości, że
dobra ryba to taka, która smakuje jak ryba, dobry grzyb to taki, który jest z
lasu (pieczarka i boczniak maja bowiem miliony oddanych fanów), mało robi się ze
śmietany a śmietana nie może mieć domieszek olejów. itp itd

Dobrze, że jest takie forum, można przynajmniej apelować
Apeluje więc: rodaku! kup sobie kawałek tilapii lub pangi oraz kawałek sandacza
czy okonia. Usmaż oba na saute, bez żadnych dodatków poza solą i pieprzem.
Przekonaj się sam.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,73931765,73931765,czy_tilapia_to_taki_sam_syf_jak_panga_.html


Temat: Biały nalot na boczniakach - ?
betsypetsy napisała:

> czy są zjadliwe boczniaki z bialym nalotem, bo datę mają do 29.08 a pod spodem
> mają biały nalot jakby pleśń ale to nie śmierdzi, czy można je użyć do duszenia
>
> w sosie?
Pleśń nie śmierdzi. To też grzyb. Osobiście bym wywalił, wydatek żaden a
bezpieczeństwo najważniejsze. Taki jest efekt sprzedawania "oddychających"
produktów w zafoliowanych tackach bez swobodnej cyrkulacji powietrza.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,47467715,47467715,Bialy_nalot_na_boczniakach_.html


Temat: kotelty z warzyw
> Grzyb to nie roślina?

no wg. taksonomii to nie. najpopularniejszy obecnie podzial organizmow zywych
to 3 domeny, a w ramach domeny Eukarya 4 krolestwa: Pierwotniaki, Grzyby,
Rosliny i Zwierzeta.

> Ja równiez uwielbiam panierowane boczniaki:) Dodam tylko, ze przed smażeniem
> zanurzam je na około 20 min w glazurze z jajek z wyciśniętą sporą ilośćią
> czosnku i róznymi przyprawami i ziołami.

a to obowiazkowo! wtedy grzyb jest znacznie smaczniejszy. ja tez je "mocze"
przed smazeniem

pozdr

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,17997084,17997084,kotelty_z_warzyw.html




 

Powered by WordPress dla [O mnie - Smaczne, zdrowe... wyroby domowe]. Design by Free WordPress Themes.